מהם מדדים?

במרוצת השנים, השקעה במדדים הפכה לאחד מכלי ההשקעה הנפוצים ביותר בשוק ההון, המאפשרת לאגד השקעות במניות הנמצאות בפלחי שוק מסוימים, בין אם לפי סקטור, שווי או מיקום גיאוגרפי, תחת מסגרת אחת.

בנוסף, ניתן להשתמש בהם כדי לעקוב אחר כיוון השוק והמגמות העדכניות.

מדד מניות הוא בעצם מדד פיננסי המשקף את השינוי בשווי שערי מניות הנסחרות תחת קטגוריה מסוימת או ענף מסוים. על פי רוב, מדד זה משקלל מניות שעונות על קריטריונים שנקבעו מראש, כמו אינדיקטורים כלכליים, כאלה שמחייבים תחומי פעילות מסוימים, עמידה בתקנים סביבתיים או חברתיים שונים.

מכאן, שהשקעה במדד הינה השקעה במספר חברות, שיחד יוצרות סל השקעה עם מכנה משותף שמשקף את המחיר המשוקלל של כל החברות הכלולות באותו מדד.

לדוגמה, מדד הנאסד"ק כולל את החברות הלא פיננסיות ומייצג בעיקר מניות של חברות צמיחה מתחום הטכנולוגיה. מדד S&P 500 ,לעומת זאת, מקבץ את 500 המניות של תאגידים גדולים, אשר מרביתם אמריקאים.

מדדי המניות המובילים בעולם

קיימים מספר מדדי מניות בולטים אשר זכו להכרה בינלאומית בשל היקפם הרחב והמעמד שלהם בשוק ההון. בין המדדים הגדולים והמשפיעים ביותר ניתן למצוא את:

S&P 500: מייצג את 500 החברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות בארצות הברית.

Dow Jones 30: מדד הכולל את 30 החברות המובילות הנסחרות בבורסות בארצות הברית.

NASDAQ 100: מדד המורכב מניירות ערך שהונפקו על ידי 100 מהחברות הלא פיננסיות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסת נאסד"ק בארצות הברית.

DAX 40: מדד הכולל את 40 חברות הבלו צ'יפ גרמניות גדולות ויציבות הנסחרות בבורסת פרנקפורט.

FTSE 100: מדד הנקרא גם "Footsie", והוא מייצג את 100 חברות הבלו צ'יפ הגדולות ביותר הנסחרות בבורסה של לונדון.

Nikkei 225: מדד הניקיי, המוכר גם בשם Nikkei Average, הוא מדד שוק המניות של הבורסה בטוקיו הכולל את 225 החברות הגדולות הנסחרות בבורסת טוקיו.

מדדים אלו משקפים את ביצועי החברות המובילות במגוון מגזרים ואזורים גיאוגרפיים, ומעניקים למשקיעים הבנה מעמיקה לגבי הכיוונים והמגמות בשוק ההון העולמי.

הרכב המדד ושיטות השקלול – כיצד נקבע משקל המניה במדד?

כל מדד בנוי על בסיס מתודולוגיה המכתיבה את אופן הבחירה והשקלול של המניות המרכיבות אותו. לכל מדד ישנם קריטריונים המגדירים את הרכבו, כמו שווי שוק, סחירות, ולעיתים גם התאמות שנעשות על ידי ועדות ייעודיות.

בעולם קיימות מספר שיטות לקביעת משקל מניה במדד וכל מדד מחושב באופן שונה.

לדוגמה, בשיטה המבוססת על שווי שוק, לחברות בעלות שווי שוק גבוה יותר מוקצה משקל גדול יותר במדד, מה שמשקף את החשיבות היחסית שלהן. לכן, הביצועים של חברות גדולות משפיעים בצורה משמעותית על ערך המדד כולו.

כך למשל, במדד S&P 500, שבע המניות המובילות – מייקרוסופט, אפל, אמזון, מטא, טסלה, נבידיה וגוגל – מהוות כיום כ-33% מסך משקל המדד ( נכון לשנת 2024).

לדוגמה, במדד נאסד"ק 100 משקל החברות מבוסס על שווי השוק שלהן, ומדי תקופה מתפרסם דירוג חדש על מנת להבטיח כי החברות הגדולות (למעט חברות פיננסיות) מדורגות בו בהתאם לשווי השוק שלהן.

השפעה עולמית

למדדי המניות המובילים, כמו S&P 500, DAX 40, ו- FTSE 100 יש השפעה רחבת היקף לא רק בשווקים המקומיים שלהם, אלא גם על הכלכלה העולמית. שינויים במדדים אלו יכולים להשפיע על סנטימנט המשקיעים, תנועות הון, ומדיניות כלכלית ברמה גלובלית. מסיבה זו, סוחרים וקובעי מדיניות עוקבים בקפידה אחר מדדים אלו כדי לזהות מגמות שוק רחבות יותר, להבין את ההתפתחויות העולמיות ולהעריך את השפעתן על השווקים הפיננסיים.

אינדיקטורים כלכליים

מדדי מניות משמשים לעיתים קרובות כסמן למצב הכלכלה הכללי ומשקפים את רמת הביטחון של המשקיעים ואת התחזיות לצמיחה עתידית. כאשר מדד עולה, זה עשוי להעיד על אופטימיות ויציבות כלכלית, בעוד ירידה במדד יכולה לרמוז על חוסר ודאות, ירידה אפשרית או תיקון בשוק, כגון מימוש רווחים. אנליסטים וכלכלנים בוחנים את השינויים במדדי המניות כדי לזהות מגמות שוק ולהעריך את כיוונה העתידי של הכלכלה.

כיצד מדדים משתנים?

מדדי מניות מתעדכנים בהתאם לשינויים כלכליים ותנודות בשוק, שכן מעבר להיותם ייצוג טכני של הממוצע החשבוני של מחירי ניירות הערך שבמדד, הם משמשים גם כסמן למצב הענף או השוק אותו הם מייצגים.

חוזים עתידיים על מדדי מניות

כיום ניתן לסחור באמצעות חוזים עתידיים על מגוון רחב של מוצרים פיננסים בשוק ההון, ובכלל זה מדדי מניות. בדומה למכירה של מניות, גם בחוזים עתידיים על מדדי מניות יש שני צדדים לעסקה – זה שמוכר את המוצר הפיננסי וזה שקונה אותו.

חברת ATRADE מציעה ללקוחותיה מסחר במדדים באמצעות מגוון פלטפורמות המסחר בחוזים עתידיים על המדדים מובילים למסחר עצמאי ומאפשרת לסחור בהם באמצעות חוזי הפרשים. להלן מדדי המניות הפופולאריים בהם תוכלו לסחור:
  • מדד ה S&P 500 – מדד השקעה מוכר שעוקב אחר 500 מניות של תאגידים גדולים, אשר מרביתם אמריקאים. המניות מייצגות חברות ממגזרים שונים, לרבות טכנולוגיה, קמעונאות, פיננסים, בנקאות, תעשייה, שירותים ועוד.
  • מדד HSI (האנג סנג) – מדד שוק המניות בהונג קונג, שעוקב אחר הביצועים של החברות הגדולות הנסחרות בבורסת הונג קונג.
  •  200SPI   – מדד 200 המניות של החברות עם שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה לניירות ערך באוסטרליה.
  • Dollar Index    – מדד שהוא שקלול של ערך הדולר מול סל מטבעות אחר (6 מטבעות ).
  • נאסד"ק 100 -מדד 100 החברות (הלא פיננסיות) הגדולות ביותר הרשומות למסחר בנאסד"ק. במדד זה נכללות בעיקר חברות צמיחה מתחום הטכנולוגיה, ומשקל החברות במדד מבוסס על שווי השוק שלהן.
  • DJ 30    – מדד המהווה ממוצע משוקלל של 30 המניות ששייכות לחברות הציבוריות הגדולות ביותר בארה"ב ונסחרות בבורסות נאסד"ק וניו יורק.
  • Russell 2000   – הוא מדד שמרכז 2000 מניות של חברות בסדר גודל קטן ובינוני בבורסה ארה"ב.  
  • CAC 40   – מדד צרפתי של 40 המניות הנסחרות ביותר מבין 100 המניות המובילות בבורסת פריז.
  • DAX 40   – מדד 40 החברות הגרמניות הגדולות ביותר במונחים של נפח מסחר ושווי שוק – הנסחרות בבורסה לניירות ערך בפרנקפורט.  
  • FTSE 100   – מדד הבורסה לניירות ערך בלונדון, העוקב אחר 100 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בה.
  • DJ Euro STOXX 50   – מדד המייצג 50 מהחברות האירופיות הגדולות ביותר הפועלות בגוש האירו, לפי שווי שוק.
  • SMI   – מדד העוקב אחר המניות המובילות בבורסות של ציריך, ז'נבה ובזל.
  • NIKKEI 225   – מדד הכולל את 225 החברות החזקות ביותר – בתחום הטכנולוגיה, הרכבים ועוד – בשוק היפני.

לסיכום

מדדי מניות הם כלי מרכזי בשוק ההון, המשמשים הן להשקעה והן כאמצעי להערכת ביצועי השוק. באמצעותם ניתן לנהל סיכונים, לזהות הזדמנויות השקעה, ולהבין את הכיוון הכללי של השוק. הכרת המבנה, מנגנוני הפעולה והשפעתם העולמית של המדדים מאפשרת למשקיעים לקבל החלטות מושכלות במטרה למקסם את התשואות. מדדי המניות ימשיכו להיות גורם מכריע בזירה הפיננסית הגלובלית.

פתחו חשבון עם ATRADE – זירת המסחר המובילה – ותהנו מהאפשרות לסחור בחוזי הפרשים על מדדי מניות בעולם.