מסחר במדדים


מהם מדדי מניות ?

מדדים הם מכשירים פיננסיים שנועדו לעקוב אחר ביצועי מחירים כוללים של סל מניות. מדדים משמשים למדידה של מגמות שוק, הערכת ביצועי שווקים מסוימים ומאפשרים למשקיעים להבין את הכיוון הכללי של השוק ואת ביצועיו לאורך זמן. מדדים גם משמשים ככלי לתכנון תיקי השקעות ולביצועי מעקב אחרי ביצועי מניות מקבוצות שונות.

המדד משקף את הביצועים הכוללים של מניות מוגדרות ומשמש כמדד כללי לביצועי השוק או סקטור מסוים. מדדים גם משמשים ככלי להשוואה בין ביצועי השוק הכללי לבין ביצועי מניות ספציפיות, ומספקים למשקיעים דרך לבחון את השוק בצורה מקיפה.

מדדים נחשבים לכלי השקעה פופולרי הן עבור משקיעים והן עבור סוחרים, שכן הם מציעים חשיפה לתנועות שוק רחבות תוך שמירה על גיוון. מסחר במדדים מאפשר למשקיעים להיחשף לתנודות השוק מבלי הצורך לנהל מספר רב של פוזיציות נפרדות, דבר אשר לעיתים מקל על תהליך ההשקעה והמסחר. מסחר במדדים עשוי להיחשב לדרך נוחה להקטנת תנודתיות, הנובע כתוצאה מפיזור רחב יותר .

לדוגמה, מדד ה-S&P 500 בארה"ב הוא אחד המדדים המובילים ביותר בעולם. המדד נועד לעקוב אחר ביצועי 500 מהחברות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסות בארה"ב.

מאז שהושק המדד בשנת 1957 הוא הציג תשואה שנתית ממוצעת של כ-10%, מה שהופך אותו לאחד המדדים המרכזיים. המדד מהווה כלי חשוב למשקיעים המעריכים את הביצועים הכלליים של הכלכלה האמריקאית לאורך השנים, ומשמש גם כבסיס להשוואה מול ביצועים של קרנות נאמנות, תיקים מנוהלים, קרנות השקעה וקרנות פנסיה.

ה-S&P 500 נחשב כסמן מוביל לביצועי הכלכלה האמריקאית, והוא מושך משקיעים רבים שמעוניינים להשיג חשיפה לשוק האמריקאי כולו.

סרטון הדרכה – מסחר על מדד הנאסדק 100 במערכת המסחר MT4

סוגי מדדים

כאמור, מדדים נועדו לייצג ביצועי שוק מניות שונים – אזוריים או סקטוריאליים. המדדים נועדו להוות כלי נוח עבור משקיעים שמעוניינים להיחשף לשוק שלם ולא להחזיק מספר רב של מניות פרטניות.

מדדי שוק גלובליים

מדדי שוק מניות גלובליים מורכבים ממניות מרחבי העולם ומאפשרים חשיפה רחבה לביצועי השוק הגלובלי אשר נועדו למשקיעים שרוצים לפזר את הסיכון שלהם.

דוגמה למדד גלובלי הוא ה- MSCI World Index  אשר כולל מניות מ-23 מדינות מפותחות ומייצג את הביצועים של כ-1,500 חברות ממדינות אלו. המדד נועד לתת למשקיעים חשיפה רחבה לכלכלה העולמית ומשמש כמדד להשוואה עבור קרנות רבות המנוהלות באופן פסיבי. דוגמה לכך היא מדד Dow Jones Global Titans 50,  שעוקב אחר 50 מהמניות הגדולות והנפוצות ביותר בבורסות הגדולות בעולם, כולל NYSE, ASE, Nasdaq, Euronext, LSE, ובורסת טוקיו.

מדדים אזוריים

מדדים אזוריים מורכבים ממניות מאזור גאוגרפי מסוים, כמו דרום אמריקה, אירופה או אסיה. לדוגמה, מדד Euro STOXX 50  מודד את ביצועי 50 מניות מ-11 מדינות באזור האירו, ומהווה כלי שימושי למשקיעים המעוניינים בחשיפה לאזור האירופי. מדדים אזוריים מאפשרים למשקיעים להיחשף לשווקים שמונעים מגורמים אזוריים כמו שינויי מדיניות כלכלית אזורית .

מדדים לאומיים

מדדים לאומיים כוללים מניות בתוך מדינה אחת בלבד. דוגמה לכך היא ASX 200,  שמכסה את ביצועי 200 המניות הגדולות ביותר באוסטרליה. מדדים לאומיים מייצגים את הכלכלה המקומית ומהווים מדד לפעילות הכלכלית באותה מדינה. מדדים אלה מהווים סמן חשוב עבור כלכלת המדינה והם מושפעים באופן ישיר ממדיניות מוניטרית ופיסקלית.

מדדי סקטור

מדדים אלו עוקבים אחר ביצועי מניות בתחום תעשייתי או סקטור מסוים, כגון אנרגיה, טכנולוגיה, פיננסים, תעשיות ובריאות. סקטורים יכולים להיות רחבים, כמו בריאות, או ספציפיים, כמו ביוטכנולוגיה. דוגמה לכך היא מדד Global Cannabis Giants Index,  אשר פותח כדי לעקוב אחר ביצועי המניות של 20 החברות המובילות בתעשיית הקנאביס. מדדי סקטור מאפשרים למשקיעים להתמקד בתעשיות מסוימות ולהשיג חשיפה למגמות בשוק תחום ספציפי.

כיצד מחושבים מדדים?

לצורך חישוב המדדים קיימים קריטריונים לקביעת המניות אשר ייכללו במדד ומה יהיה משקלן.

קריטריונים אלו כוללים שווי שוק, נזילות, מגזר תעשייתי וביצועים כלכליים של החברה. לדוגמה, מניות בעלות שווי שוק גבוה ונזילות גבוהה, סביר שיכללו במדדים מובילים כמו ה- S&P 500 .

שיטות חישוב משקל המניות במדד:

שווי שוק  (Market Cap Weighted)

מדד שמבוסס על שווי שוק נותן משקל גבוה יותר למניות עם שווי שוק גבוה יותר. לדוגמה, מניה עם שווי של 10 מיליארד דולר תקבל משקל גדול יותר במדד מאשר מניה עם שווי של 3 מיליארד דולר. רוב המדדים המרכזיים, כולל ה-S&P 500, מבוססים על שיטה זו, מכיוון שהיא מעניקה עדיפות לחברות גדולות עם השפעה רחבה. שיטה זו מספקת מדד אמין שמייצג את השוק לפי גודל החברות.

מחיר  (Price Weighted)

במדד שמבוסס על מחיר, מניות עם מחירים גבוהים מקבלות משקל גבוה יותר, ללא קשר לשווי השוק שלהן. דוגמה לכך היא מדד Dow Jones Industrial Average (DJIA)  – שבו חברות עם מחיר מניה גבוה יותר משפיעות יותר על המדד. חישוב זה מעניק יתרון לחברות בעלות מחיר מניה גבוה, גם אם שווי השוק שלהן נמוך.

המדדים הנסחרים ביותר
מדדמדינהשעות מסחר (GMT)  הסקטורים המובילים במדד
S&P 500ארה"במ-22:00 עד 20:59טכנולוגיה, בריאות, פיננסים,  מוצרי צריכה, תעשיות
DJIA (ממוצע תעשייתי דאו ג'ונס)ארה"במ-22:00 עד 20:59בריאות, פיננסים, טכנולוגיה, תעשיות, מוצרי צריכה
נאסד"ק 100ארה"במ-22:00 עד 20:59טכנולוגיה שירותי בריאות, תעשיות
FTSE 100בריטניהמ-00:00 עד 19:59מוצרי צריכה בסיסיים, פיננסים, אנרגיה, בריאות
DAX 40גרמניהמ-00:15 עד 19:59 תעשיות, שירותים פיננסיים, טכנולוגיה, מוצרים לצרכן, בריאות
ניקיי 225יפן23:30-06:24 ו06:55-20:44מוצרי צריכה, תעשיות טכנולוגיה,  בריאות, תקשורת
המסחר במדדים

באמצעות מסחר במדדים ניתן לקבל חשיפה לביצועי השוק הכוללים מבלי לרכוש את כל המניות הבודדות שמרכיבות את המדד. זהו פתרון נוח ויעיל להשגת גיוון וחשיפה רחבה. בנוסף, סוחרים משתמשים במדדים ככלי להשוואת ביצועים וזיהוי הזדמנויות.

מסחר במדדים באמצעות מכשירים פיננסיים שונים

CFD חוזי הפרשים

מכשירים פיננסיים המאפשרים לסחור על מחירי נכס הבסיס מבלי להחזיק בו בפועל. מסחר בחוזי הפרשים על מדדים הוא נפוץ, במיוחד עבור סוחרים שמעוניינים להרוויח מהתנודתיות של השוק. ATRADE מציעה מגוון רחב של CFDs על מדדים, כולל:  US Tech 100, CAC 40 (FRANCE_40),  DAX 40 (GERMANY_40),  UK100, Nikkei 225 (JAPAN_225), US500 , China A50 (HK_50)

 המסחר באמצעות חוזי הפרשים CFD  מאפשר לסוחרים להשתמש במינוף, מה שמגביר את הסיכון להפסד אך מאפשר גם פוטנציאל רווח גדול יותר.

קרנות מחקות מדד  

השקעות משותפות שנועדו לעקוב אחר ביצועי מדד מסוים. היתרון המרכזי של קרנות מדד הוא הפשטות והיציבות לאורך זמן, אך החיסרון הוא שלרוב אין אפשרות לסחור בהן במהלך יום המסחר והן מוגבלות לתנאים מסוימים של מנהל הקרן.

ETF קרנות סל

השקעות משותפות שעוקבות אחר ביצועי מדד, אך הן נסחרות בבורסה וניתן לקנות ולמכור אותן במהלך יום המסחר, בדומה למניות. קרנות סל מציעות יתרון בכך שניתן לסחור בהן במהלך כל שעות המסחר ולא רק על בסיס מחיר סוף יום, כפי שקיים בקרנות מדד. היתרון המרכזי שלהן הוא הגמישות והתאמתן למסחר תוך יומי, אך החיסרון הוא שהן עלולות לכלול עלויות מסחר גבוהות יותר במקרים מסוימים ודורשות ניהול אקטיבי יותר מצד המשקיע. כמובן ש- ETF עוקבים גם אחר סקטורים נוספים אחרים.

גורמים שמשפיעים על מחירי המדדים

מחירי המדדים תלויים בשינויים במחירי המניות המרכיבות אותם אשר בין השאר מושפעות מהפרמטרים הבאים: מגמות כלליות בשוק, חדשות כלכליות, דיווחים של חברות, אירועים פוליטיים וכלכליים, מחירי סחורות.

יתרונות וחסרונות במסחר במדדים

מסחר במדדים מציע מספר יתרונות מעשיים, אך כמובן יש לזכור כי ישנם גם חסרונות וסיכונים פוטנציאליים שחשוב להיות מודעים אליהם.

יתרונות מסחר במדדים:
  • גיוון – מדדים מספקים דרך מהירה לגיוון תיק ההשקעות, שכן הוא כולל מספר מניות, ובכך  נחסך הצורך ברכישת כל אחת מהמניות המדד באופן פרטני.
  • חשיפה רחבה וממוקדת לשווקים – מדדים מאפשרים למשקיעים לקבל את סוג החשיפה הרצוי. לדוגמה, ניתן לסחור במדד לאומי כמו ASX200 כדי לקבל חשיפה לכלכלה האוסטרלית. בנוסף, ניתן להשקיע במדדי נישה קטנים יותר, כגון מדדי סחורות, כדי להיחשף לשווקי הנפט והזהב.
  • תנודתיות נמוכה יותר – מסחר במדדים לרוב יהיה פחות תנודתי ופתאומי לעומת מסחר במניה בודדת, וזאת מאחר שמחיר המדד מושפע ממספר מניות המרכיבות אותו.עם זאת, אירועים משמעותיים שיש להם השפעה רחבה על השוק כולו, כמו מגפת הקורונה, יכולים להוביל לתנודתיות חזקה גם במחירי המדדים.
  • נזילות גבוהה – בזכות הביקוש וההיצע העקביים, מדדים הם מכשירים פיננסיים בעלי נזילות גבוהה.
  • כיסוי חדשותי רחב – כמדדי ייחוס (Benchmarks), המדדים הם בין הכלים הפיננסיים המסוקרים ביותר בתקשורת.
  • השוואה ומדידת ביצועים – סוחרים יכולים להשתמש במדדים למטרות נוספות כגון מדידת סנטימנט השוק, הערכת ביטחון המשקיעים והערכת יחס סיכון/תשואה של סקטור או תעשייה מסוימים.
חסרונות פוטנציאליים במסחר במדדים:
  • תנודתיות בשוק – כפי שצוין, למרות היציבות היחסית, לעיתים מדדים יכולים להיות מושפעים מאירועים כלכליים ופוליטיים גדולים, דבר שעלול לגרום לתנודתיות חדה ולא צפויה.
  • השפעת חברות גדולות מדדים מבוססי שווי שוק מושפעים באופן חזק יותר מחברות בעלי משקל גבוה יותר במדד.
  • חוסר גמישות בהשקעה במדדים אין אפשרות לסוחר להחליט אילו מניות במדד ייכנסו או ייצאו מהשקעיותיו.
הופק באמצעות AI ע"י ATRADE


למה לסחור במדדים עם  ATRADE ?
  1. רגולציה עולמית  –  ATRADE בעלת הרגולציה בישראל הינה חברת בת של חברת AVATRADE הבינלאומית המפוקחת במספר תחומי שיפוט בעולם.
  2. פלטפורמות מסחר מגוונות – ATRADE מציעה פלטפורמות שונות, כולל MetaTrader 4 WebTrader  ו- אפליקציית ATRADE,  כך שתוכל לסחור באופן שמתאים לך. הפלטפורמות מציעות גמישות רבה ומגוון כלים מתקדמים לניתוח מסחר.
  3. מינוף – אפשרות מסחר עם מינוף גבוה שמאפשר להרוויח משווקים שעולים או יורדים. עם זאת, חשוב להבין שהמינוף מגביר את הסיכון ולכן דורש ניהול סיכונים קפדני.
  4. מערך הדרכה– ATRADE  מציעה לסוחריה מערך הדרכה בו ניתן למצוא מדריכים, סרטונים, וובינרים ותכנים חינוכיים נוספים.
  5. תנאי מסחר אטרקטיביים – ATRADE מציעה מסחר במדדים עם מרווחים ועמלות משתלמים.
  6. שירות ותמיכת לקוחות – צוות תמיכה מקצועי ואישי הזמין 6 ימים בשבוע .
  7. חשבון דמו –  ATRADE  מציעה חשבון דמו חינם לצורך תרגול והכרת המערכת לפני מסחר בכסף אמיתי. חשבון הדמו מאפשר לסוחרים חדשים להכיר את הפלטפורמות וללמוד את הבסיס ללא סיכון.
חלק מהמדדים בהם תוכל לסחור עם ATRADE הם:
  • S&P 500– מדד מפורסם בשוק ההון המנוהל ע"י סטנדרדס אנד פורס (Standard & Poor’s). ערכו מבוסס על מחירי המניות של 500 החברות הציבוריות המובילות הנסחרות בבורסות המרכזיות בארה"ב.
  • הנאסד"ק 100/ NASDAQ 100 – מדד המייצג את הערך של 100 מהחברות הלא פיננסיות הרשומות בנאסד"ק. הנאסד"ק או בשמו המלא National Association of Securities Dealers Automated Quotations הוא שוק המניות השני בגודלו בהשוואה לבורסות רשמיות אחרות ברחבי העולם.
  • DJ EURO STOXX 50 – המדד שמאגד בתוכו את ערכן של 50 המניות של החברות המובילות הנסחרות באירופה.
  • הדאקס / DAX 30– מדד הייחוס לשוק המניות הגרמני. מדד הדאקס נסחר בבורסת פרנקפורט ומודד את הביצועים של 30 החברות הגדולות, הנסחרות בגרמניה.
  • הדאו ג'ונס /DJ30 –  המדד מהווה ממוצע משוקלל של 30 המניות השייכות לחברות הגדולות ביותר, אשר נסחרות בבורסת נאסד"ק ובורסת ניו יורק.
  • NIKKEI– מדד הניקיי, הנחשב לאחד המדדים המרכזיים ביפן, עוקב אחר 225 החברות הציבוריות הגדולות ביותר הנסחרות בבורסת טוקיו. המדד מהווה אינדיקטור חשוב לביצועי הכלכלה היפנית ולמגמות שוק ההון היפני.

בעמוד תנאי מסחר מפורטים כלל המדדים העומדים לרשותכם למסחר יומי הכוללים את המרווחים, שעות מסחר, יחידות מסחר וכו'.

מעוניין להתחיל לסחור במדדים ולהרחיב את אפשרויות ההשקעה שלך? זה הזמן להצטרף ל-ATRADE ולפתוח חשבון!